ВАШАТА КОЛИЧКА Е ПРАЗНА

Top

Carino Natural

  /  Блог   /  Разберете повече за ший масло

Какво е маслото от ший? Какви са ползите от ший за кожата?

 

Какво е маслото от ший?

Маслото от ший е мазнина, извлечена от ореховата ядка от африканското дърво карите или Vitellaria paradoxa. Обикновено е с цвят на слонова кост, когато е суров, като повечето обработени версии са бели на цвят. 

Екстрактът от него е сложна мазнина, която съдържа следните мастни киселини: олеинова, стеаринова, линолова, палмитинова, линоленова и арахидонова киселина.

Маслото от карите е твърдo при стайна температура и се топи при телесна температура.

 

какви са ползите от ший за кожата?

Безопасно за всички типове кожа

За разлика от повечето продукти от дървесни ядки, той е с много ниско съдържание на протеини, които могат да предизвикат алергии. Маслото от ший не съдържа химически дразнители, за които е известно, че изсушават кожата и не запушват порите. Подходящ е за почти всеки тип кожа. 

хидратира

Маслото от ший е чудесно омекотяващо и овлажняващо средство за кожата, скалпа и косата. Тези предимства са свързани със съдържанието на мастни киселини в карите. Когато локално прилагате ший, тези масла бързо се абсорбират в кожата ви. Те действат като „прегъващ” агент, възстановявайки липидите и бързо създавайки влага. Това възстановява бариерата между кожата ви и външната среда, като задържа влагата и намалява риска от сухота.

Не омазнява кожата

Маслото от карите съдържа високи нива на линолова киселина и олеинова киселина. Тези две киселини се балансират взаимно. Това означава, че маслото от карите лесно се абсорбира напълно от кожата ви и няма да я направи мазна след нанасяне.

Противовъзпалително средство

Това може да помогне за свеждане до минимум на дразненето, причинено от фактори на околната среда, като сухо време, възпалителни състояния на кожата и екзема.

 

Антиоксидант

Маслото от карите има значителни нива на витамини А, D и Е, което означава, че насърчава силна антиоксидантна активност. Антиоксидантите са важни средства против стареене. Те предпазват кожните клетки от свободните радикали, които могат да доведат до преждевременно стареене.

Противогъбично средство

Може да бъде пречистено и произведено като антисептично средство за лечение на кожни инфекции.

Предотвратяване на акне

Както споменах по-горе, маслото от ший е богато на различни видове мастни киселини. Този уникален състав помага да изчистите кожата си от излишните мазнини (себум). В същото време маслото от ший възстановява влагата в кожата ви и я заключва в епидермиса, така че кожата ви не изсъхва или не се чувства “оголена” от масло. Резултатът е възстановяване на естествения баланс на маслата в кожата ви – което може да помогне за спиране на акнето, преди то да започне.

фотостабилност

Маслото от шеа повишава фотостабилността и in vivo SPF на слънцезащитен крем за  червило.

увеличаване на производството на колаген

Хидратиращите и антиоксидантните свойства на ший работят заедно, за да помогнат на кожата ви да генерира здрави нови клетки.

Намаляване на появата на стрии и белези

Може да помогне за намаляване на появата на фини линии и бръчки.

Като стимулира производството на колаген и ново поколение клетки, маслото от ший може да помогне за намаляване на това, което изследователите наричат фотостареене – бръчките и фините линии, които стресът от околната среда и стареенето могат да създадат върху кожата.

Лечение на пърхот

Един от начините за лечение на пърхот (атопичен дерматит) е да възстановите влагата в сухия и раздразнен скалп.

успокоява състояния като екзема, дерматит и псориазис

Противовъзпалителните свойства на карите помагат за успокояване на кожата и облекчаване на сърбежа. Това може да се окаже особено полезно при възпалителни кожни заболявания.

алергии към маслото от ший

Някои хора трябва да избягват масло от ший под всякаква форма. Както при всяко вещество, маслото от ший може да предизвика алергична реакция при някои хора.

 

алергия към латекс

Естественият латекс се намира в близо 10% от всички растения. Тази сложна емулсия съдържа протеини, нишестета, захари, масла и други вещества. Тъй като дървото карите може да съдържа естествен латекс, то може да предизвика реакция при хора с алергия към латекс. Всеки, който има алергия към латекс, е изложен на алергична реакция, когато използва масло от ший.

 

 

Тествайте преди употреба на пред мишницата всяка козметика.

автор:Саниха аврамова
ЛИТЕРАТУРНИ ИЗТОЧНИЦИ:

  1. Trends in the Use of Botanicals in Anti-Aging Cosmetics

Marta Salvador Ferreira 1 2, Maria Catarina Magalhães 1, Rita Oliveira 3, José Manuel Sousa-Lobo 1 2, Isabel Filipa Almeida 1 2

2. Antibacterial Activity and Sub-chronic Toxicity Studies of Vitellaria paradoxa Stem Bark Extract

A.A. Ayankunle, O.T. Kolawole, A.A. Adesokan and M.O. Akiibinu

3. Antiprotozoal activities of Triterpenic Acids and Ester Derivatives Isolated from the Leaves of Vitellaria paradoxa

Lucy Catteau 1, Laura Schioppa 1, Claire Beaufay 1, Cynthia Girardi 1, Marie-France Hérent 1, Michel Frédérich 2, Joëlle Quetin-Leclercq 1

4. Butyrospermum parkii butter increased the photostability and in vivo SPF of a molded sunscreen system

Fernanda D Sarruf 1, Rafael Sauce 1, Thalita M Candido 1, Camila A Oliveira 1, Catarina Rosado 2, Maria V R Velasco 1, André R Baby 1

5. Moisturizers for Acne

Leena Chularojanamontri, MD, Papapit Tuchinda, MD, Kanokvalai Kulthanan, MD, and Kamolwan Pongparit, MD

Comments

  • 02.08.2022

    דירות דיסקרטיות בנתניה

    Good post. I absolutely appreciate this website. Thanks!

    reply

Post a Comment

bg_BG

Reset Password