ВАШАТА КОЛИЧКА Е ПРАЗНА

Top

Carino Natural

  /  Блог   /  Био какаово масло за сияйна кожа

Какво е какаово масло? Как се получава? Какви са ползите от какаовото масло за кожата? 1.Хидратация 2. Антиоксидант 3. Подпомага еластичността на кожата 4. Защитна функция 5. Противовъзпалителни действия 6. Противогъбично средство

 
 

Какво е какаово масло?

Какаовото масло, наричано още теобромово, е бледожълто на цвят, извлечено от какаовите зърна. Използва се за приготвяне на сладки изделия (шоколад), както и в козметиката и медицината. Има приятен мирис на какао, познат на всички като шоколадов аромат. Точката му на топене е близка с температурата на човешкото тяло.

 

как се получава?

Получава се от цели какаови зърна. За използване в производството на шоколад, зърната подлежат на ферментация преди да бъдат изсушени. След това се пекат и отделят от корпуса им, за да се получат какаови зърна. Около 54–58% от какаовите зърна е какаово масло. Какаовите зърна се смилат, за да образуват какаова маса, която е течна при температури над точката на топене на какаовото масло и е известна като какаов ликьор или шоколадов ликьор. Шоколадовият ликьор се пресова за отделяне на какаовото масло от обезмаслените какаови твърди вещества.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ КАКАОТО ЗА КОЖАТА?

хидратация

Изследователите установиха, че някои компоненти в какаото всъщност могат да помогнат за подобряване на външния вид на женската кожа – увеличаване на хидратацията, намаляване на грапавостта и лющенето на кожата и подпомагане на защитата на кожата срещу увреждане от ултравиолетовите лъчи. Германските учени приписват наблюдаваните ползи на какаовите флаваноли – група съединения, които могат да бъдат особено богати на какао и за които по-рано се съобщава, че подобряват притока на кръв и функцията на съдовете.

антиоксидант

Какаовите полифеноли проявяват силна активност за почистване на свободните радикали. Така предпазва кожата от преждевременно стареене.

подпомага еластичността на кожата

Маслото, получено от какаови семена, съдържа големи количества незаменими мастни киселини и фитостероли, които могат да възстановят еластичността на кожата и да лекуват инфекциозни дермални разстройства като дерматит и екзема. Има резултати, които показват, че какаовите полифеноли проявяват положително действие върху  тонуса и еластичността на кожата.

защитна функция

Също така осигурява широкоспектърна защита от UVA и UVB радиационни ефекти, заедно с ендогенна фотозащита. Благодарение на високите си антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Противовъзпалително действие

Данни от многобройни проучвания показват, че какаото може ефективно да модифицира възпалителния процес. Полифенолите, присъстващи в T. cacao, са докладвани допълнително за предотвратяване и инхибиране на инициирането и прогресирането на дермални ракови заболявания. Чрез модулиране на нивата на реактивни кислородни видове в клетките, той регулира пролиферацията, оцеляването и апоптозата на раковите клетки и забавя растежа им. 

Противогъбично средство

Има изследване на какаови β-1,3-1,4-глюканаза, показващ противогъбичната активност особено срещу M. perniciosa.

алергии към маслото от какао

Както при всяко вещество, маслото от какао може да предизвика алергична реакция при някои хора.

Тествайте преди употреба на предмишницата всяка козметика.

автор: Саниха аврамова

литературни източници:

1. Cocoa Bioactive Compounds: Significance and Potential for the Maintenance of Skin Health

by Giovanni Scapagnini 1,2,*,Sergio Davinelli 1,2,Laura Di Renzo 3,Antonino De Lorenzo 3,Hector Hugo Olarte 4,Giuseppe Micali 5,Arrigo F. Cicero 6 and Salvador Gonzalez 7,8

2. Health Benefits of Bioactive Compounds from Cocoa (Theobroma cacao)

Shahanas E1,*, Panjikkaran Seeja T1, Aneena ER1, Sharon CL1, Remya PR1

1Department of Community Science, College of Horticulture, Kerala Agricultural University, Vellanikkara, Kerala, India

3.Cocoa Phytochemicals: Recent Advances in Molecular Mechanisms on Health

February 2014, Critical Reviews in Food Science and Nutrition 54(11):1458-72

4. Slow release anti-fungal skin formulations based on citric acid intercalated layered double hydroxides nanohybrids

Jayoda PereraManjula Weerasekera, and Nilwala Kottegoda

5. Impact of Cocoa Consumption on Inflammation Processes—A Critical Review of Randomized Controlled Trials

Sabine Ellinger1,* and Peter Stehle2

Comments

  • 02.08.2022

    דירות דיסקרטיות בנתניה

    Good post. I absolutely appreciate this website. Thanks!

    reply

Post a Comment

bg_BG

Reset Password