ВАШАТА КОЛИЧКА Е ПРАЗНА

Top

Carino Natural

  /  Блог   /  Научете повече за Кокос маслото

Био кокосовото масло и неговите ползите за кожата и косата. 

да разкажем за кокосовото масло

Кокосовото масло е растително масло, получено от ядките, месото и млякото от кокосовата палма и плодовете.  Използва се като хранително масло и в промишлени приложения.  Кокосовото масло може да бъде получено чрез суха или мокра обработка и въпреки че се използва предимно като източник на храна, има и промишлени цели, като например в козметични продукти и други.

ползите от био кокосовото масло

Защитава кожата от UV лъчите

Когато се прилага върху кожата, кокосовото масло може да я предпази от ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето, които повишават риска от рак на кожата и причиняват бръчки и кафяви петна. Всъщност едно проучване установи, че кокосовото масло блокира около 20% от слънчевите UV лъчи. Обаче, че той не осигурява същата защита като конвенционалния слънцезащитен крем, който блокира около 90% от UV лъчите. Друго проучване изчислява, че кокосовото масло има слънцезащитен фактор SPF 7, който не е достатъчен за пълната защита на кожата.

подобрява здравето на зъбите

Кокосовото масло може да бъде мощно оръжие срещу бактерии, включително Streptococcus mutans, бактериите в устата ви, които причиняват зъбна плака, кариес и заболявания на венците. В едно проучване измиване за 10 минути на зъбите с кокосово масло – намалява тези бактерии толкова ефективно, колкото изплакването с антисептична вода за уста. В друго проучване ежедневното измиване с кокосово масло значително намалява възпалението и плаката при тийнейджъри с гингивит (възпалени венци).

облекчава дразненето на кожата и екземата

Изследванията показват, че кокосовото масло подобрява дерматита и други кожни разстройства, както и минералното масло и други конвенционални овлажнители. В проучване при деца с екзема, 47% от лекуваните с кокосово масло забелязват значителни подобрения.

хидратация на кожата

 

Кокосовото масло е прекрасен овлажнител за кожата.

защитава косата от щети

 

 

Кокосовото масло може да помогне да запазите косата си здрава. Едно проучване сравнява ефектите на кокосовото масло, минералното масло и слънчогледовото масло върху косата. Само кокосовото масло значително намалява загубата на протеин от косата, когато се прилага преди или след шампоана. Този резултат се е случил както при увредена, така и при здрава коса. Изследователите стигнаха до заключението, че уникалната структура на лауриновата киселина – основната мастна киселина в кокосовото масло – може да проникне в космената коса по начин, по който повечето други мазнини не могат.

Противовъзпалителни действия

Едно проучване установи, че рани, които са били третирани с кокосово масло, са намалили възпалителните маркери и са увеличили производството на колаген, основен компонент на кожата. В резултат на това раните им зараснали много по-бързо.

противогъбично средство

Candida albicans е гъбичката, отговорна за инфекциите с дрожди, които често се срещат в топли, влажни зони на тялото, като устата или влагалището. Изследванията на епруветки показват, че кокосовото масло може да помогне в борбата с инфекциите с кандида. Изследователи са открили, че кокосовото масло е толкова ефективно, колкото флуконазолът, противогъбичното лекарство, обикновено предписвано при инфекция с кандида.

алергии към маслото от кокос

Както при всяко вещество, маслото от кокос може да предизвика алергична реакция при някои хора.

Тествайте преди употреба на предмишницата всяка козметика.

Автор: Саниха Аврамова

Литературни източници:

  1. Effect of oil pulling in promoting oro dental hygiene: A systematic review of randomized clinical trials

Oghenekome Gbinigie 1, Igho Onakpoya 2, Elizabeth Spencer 3, Marcy McCall MacBain 4, Carl Heneghan 5

2. Single hair fiber assessment techniques to discriminate between mineral oil and coconut oil effect on hair physical properties

Vaibhav Kaushik 1, Ritesh Chogale 1, Sudhakar Mhaskar 1

3. Alternative Protocol for Hair Damage Assessment and Comparison of Hair Care Treatments

Vaibhav Kaushik, Ritesh Chogale, and Sudhakar Mhaskar

4. In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil

Sandeep R Varma 1, Thiyagarajan O Sivaprakasam 1, Ilavarasu Arumugam 2, N Dilip 1, M Raghuraman 1, K B Pavan 1, Mohammed Rafiq 1, Rangesh Paramesh 3

5. Coconuts and Health: Different Chain Lengths of Saturated Fats Require Different Consideration

Susan Hewlings1,2

6. In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics

Chanchal Deep Kaur and Swarnlata Saraf

 

Comments

  • 02.08.2022

    דירות דיסקרטיות בנתניה

    Good post. I absolutely appreciate this website. Thanks!

    reply

Post a Comment

bg_BG

Reset Password