ВАШАТА КОЛИЧКА Е ПРАЗНА

Top

Carino Natural

  /  Блог   /  Ползите от зехтин екстра върджин

Състава на зехтин екстра върджин. Как се получава? Ползите от зехтин екстра върджин върху кожата.

Състав на зехтин екстра върджин

Зехтинът идва от плодовете на дърветата Olea europaea. Състои се главно от олеинова киселина, с по-малки количества от други мастни киселини като линолова киселина и палмитинова киселина. Повече от 200 различни химични съединения са открити в зехтина, включително стероли, каротеноиди, тритерпенови алкохоли и фенолни съединения. Хидрофилните феноли са най-разпространените антиоксиданти в зехтина. Съдържанието на феноли има антиоксидантни свойства, по-високи от тези на витамин Е.

 

как се получава?

Зехтин Екстра Върджин (Extra virgin olive oil) – той се получава от първото студено пресоване. Този вид е най-качествен и най-здравословен, защото в него са съхранени всички полезни свойства и това е първото масло, което се извлича от маслините. Неговата киселинност е ниска между 0.8% и 1%.

ползите от зехтин екстра върджин  

съдържание на антиоксиданти

Зехтинът може да помогне за предотвратяване на преждевременните признаци на стареене на кожата.

Зехтинът действа като антиоксидант, който е вещество, което предотвратява окисляването. Окисляването е процес, който може да произведе свободни радикали, които са химикали, които потенциално могат да увредят клетките и могат да допринесат за развитието на рак.

Когато се прилагат върху кожата, антиоксидантите могат да предотвратят преждевременно стареене. Също така, някои изследвания показват, че поставянето на зехтин върху кожата след излагане на слънце може да се пребори с клетките, причиняващи рак.

съдържание на витамини

Зехтинът съдържа мастно разтворимите витамини А, D, Е и К. Някои от тези витамини могат да бъдат полезни за кожата. Например, хората са използвали масло от витамин Е локално през цялата история за лечение на различни кожни заболявания, включително псориазис и екзема.

антибактериални ефекти

Доказано е, че зехтинът притежава антибактериални свойства. Има обаче много малко изследвания за способността на зехтина да контролира бактериите по кожата.

Едно проучване разглежда ефектите от използването на зехтин и кокосово масло върху бактериите Staphylococcus aureus върху кожата. Резултатите установиха, че и двете масла проявяват антибактериални свойства,  елиминирането на бактериите. Зехтина може също да подобри изцелението при хора с язви на краката, причинени от диабет тип 2.

Овлажняващ ефект

Зехтинът е популярен естествен овлажнител, който често се използва за омекотяване както на кожата, така и на косата. 

Алергии към зехтин екстра върджин

Както при всяко вещество, маслото от маслина може да предизвика алергична реакция при някои хора.

Тествайте преди употреба на предмишницата всяка козметика.

автор: Саниха аврамова

литературни източници:

1. Olive Oil: Antioxidant Compounds and Their Potential Effects over Health

Seray Kabaran1

2. Protective effect of topically applied olive oil against photocarcinogenesis following UVB exposure of mice 

Arief Budiyanto, Nazim U. Ahmed, An Wu, Toshinori Bito, Osamu Nikaido, Toshihiko Osawa, Masato Ueda, Masamitsu Ichihashi

3. Antibacterial Activity of Three Extra Virgin Olive Oils of the Campania Region, Southern Italy, Related to Their Polyphenol Content and Composition

Filomena Nazzaro,1,* Florinda Fratianni,1 Rosaria Cozzolino,1 Antonella Martignetti,1 Livia Malorni,1 Vincenzo De Feo,2 Adriano G. Cruz,3 and Antonio d’Acierno1

Comments

  • 02.08.2022

    דירות דיסקרטיות בנתניה

    Good post. I absolutely appreciate this website. Thanks!

    reply

Post a Comment

bg_BG

Reset Password