ВАШАТА КОЛИЧКА Е ПРАЗНА

Top

Carino Natural

  /  Блог   /  Лавандулово етерично масло

Лавандулово етерично масло: Как се получава? Какви ефекти има: антимикробен ефект, срещу акне, против бръчки, против стрии, насърчаване на растежа на косата също така има успокояващ ефект и подпомага на съня.

как се получава?

Масло от лавандула се получава чрез дестилация от цветните шипове на някои видове лавандула. В света има над 400 вида лавандула с различни аромати и качества. Различават се две форми, масло от цветя от лавандула, безцветно масло, неразтворимо във вода, с плътност 0,885 g/mL и масло от лавандула, дестилат от билката Lavandula latifolia, с плътност 0,905 g/mL. Както всички етерични масла, то не е чисто съединение това е сложна смес от фитохимикали, включително линалоол и линалилацетат.

Lavandula angustifolia е растение от семейство Lamiaceae, с много терапевтични свойства и биологични действия, като антиконвулсивно, анксиолитично, антиоксидантно, противовъзпалително и антимикробно действие

Lavandula stoechas L. Използваният като инхалатор показва антиконвулсивно действие. Освен това е потвърдено по-високо ниво на латентност и намаляване на нивото на тежестта на конвулсиите. Допълнителният тест предполага, че тази активност може би е свързана с блокирането на калциевите канали. 

антимикробен ефект

Антимикробен ефект: това означава, че помага да се предотврати развитието на бактерии и гъбички. Лавандуловото масло може да се използва за борба с нарастващата честота на устойчиви на противогъбични инфекции, според проучване, публикувано в Journal of Medical Microbiology. Етеричното масло показва мощен противогъбичен ефект срещу щамове гъбички, отговорни за често срещаните инфекции на кожата и ноктите. 

Тъй като лавандулата има противогъбични свойства и намалява възпалението, тя може да помогне за предпазване от екзема. Лавандуловото масло може да се използва и за лечение на псориазис. Маслото от лавандула помага за почистване на кожата и намалява зачервяването и дразненето.

срещу акне

Лавандуловото масло действа за убиване на бактериите и това може да предотврати и излекува появата на акне. Той отпушва порите и намалява възпалението.

Против бръчки

Свободните радикали са отчасти отговорни за фините линии и бръчки по лицето. Лавандуловото масло е пълно с антиоксиданти, които ви помагат да се предпазите от свободните радикали.

 

Против стрии

Изследване през 2016 г., съобщава, че маслото от лавандула увеличава производството на колаген и образува нова съединителна тъкан, която насърчава заздравяването на рани. Това предполага, че маслото от лавандула може да помогне за заздравяването на стрии, но трябва да се отбележи, че изследването е проведено върху плъхове.

насърчаване на растежа на косата

Етеричното масло от лавандула наскоро привлече вниманието за стимулиране на растежа на косата. Проучване от 2016 г.  че лавандулово масло, приложено върху мишки, увеличава растежа на косата.

има успокояващ ефект

Като допълнителна полза лавандулата има прекрасна миризма. Ароматът му може буквално да успокои нервната ви система. В този експеримент от 2012 г., хората са изпитали повече релаксация, удоволствие и по-добро настроение след вдишване на аромата му. 

Подпомага на съня

Лавандулата отдавна се смята за естествено средство за сън за подобряване на качеството на съня и лечение на безсъние. Изследвания от 2010 Trusted Source показват, че перорално прилаганата лавандула може да помогне при симптоми на безпокойство и нарушен сън.

 

Алергии към лавандуловото масло

Както при всяко вещество, маслото от лавандула може да предизвика алергична реакция при някои хора.

Тествайте преди употреба на предмишницата всяка козметика.

Автор: Саниха Аврамова

литературни източници: 

  1. Effect of Lavender (Lavandula angustifolia) Essential Oil on Acute Inflammatory Response Gabriel Fernando Esteves Cardia, 1 Saulo Euclides Silva-Filho, 2 Expedito Leite Silva, 3 Nancy Sayuri Uchida, 1 Heitor Augusto Otaviano Cavalcante, 1 Larissa Laila Cassarotti, 1 Valter Eduardo Cocco Salvadego, 1 Ricardo Alexandre Spironello, 1 Ciomar Aparecida Bersani-Amado, 1 and Roberto Kenji Nakamura Cuman 1

         2.  Essential Oils and Their Constituents: Anticonvulsant Activity

Reinaldo Nóbrega de Almeida,1,* Maria de Fátima Agra,1 Flávia Negromonte Souto Maior,1 and Damião Pergentino de Sousa2

                 3. Lavender oil has potent antifungal effect , Society for General Microbiology

                 4. Efficacy and safety of silexan, a new, orally administered lavender oil preparation, in subthreshold anxiety disorder – evidence from clinical trials

Siegfried Kasper 1Markus GastparWalter E MüllerHans-Peter VolzHans-Jürgen MöllerAngelika DienelSandra Schläfke

        5.  Lavender and the Nervous System

Peir Hossein Koulivand, 1 Maryam Khaleghi Ghadiri, 2 and Ali Gorji 3 , 4 , 5 , 6 ,*

        6.    Hair Growth-Promoting Effects of Lavender Oil in C57BL/6 Mice

Boo Hyeong Lee,1 Jae Soon Lee,2 and Young Chul Kim

        7.  Wound healing potential of lavender oil by acceleration of granulation and wound contraction through induction of TGF-β in a rat model

Hiroko-Miyuki MoriHiroshi KawanamiHirohisa Kawahata, and Motokuni Aoki

 

Comments

 • 02.08.2022

  דירות דיסקרטיות בנתניה

  Good post. I absolutely appreciate this website. Thanks!

  reply
 • 06.09.2022

  Mark

  Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.

  reply

Post a Comment

bg_BG

Reset Password